​دندانپزشکی دکتر خدابخش
تماس با ما

ساعت کاری:شنبه الی چهارشنبه- 20:00-10:00

​​Dr.Maryam.khodabakhsh@gmail.com

021-56466300

جرم گیری دندان (بروساژ دندان) | مراحل، مزایا، روشها، عوارض و سوالات

 

 

آیا شما نیز مانند بسیاری از افراد تصور می‌کنید که اگر دندانهایتان را مسواک کنید، جرم و پلاک روی دندانهای شما تشکیل نخواهد شد؟
این تصور اشتباه است. هر چه قدر هم که بهداشت دهان و دندانتان را رعایت کنید، در بخش‌هایی از دهان امکان تشکیل پلاک وجود دارد که شما قادر به از بین بردن آنها نخواهید بود.
برای رفع این مشکل بهترین راهکار درمانی، جرمگیری دندان است.
آیا تصور می‌کنید که درمان جرمگیری به مینای دندان آسیب وارد می‌کند؟
برای درک پاسخ این سوالات لازم است تا اطلاعات دقیقی در رابطه با جرم دندان و جرم گیری کردن دندان به دست آورید.
در این شرایط متوجه خواهید شد که به این درمان نیاز دارید یا خیر.
این مطلب جذاب و کارآمد از دکترخدابخش را از دست ندهید.

 

جرم گیری دندان چیست؟

جرم گیری دندان چیست؟

 

با فعالیت باکتری‌های موجود در دهان، لایه‌هایی به نام پلاک دندان ایجاد می‌شوند و می‌توانند به مینای دندان آسیب رسانده و مشکلات و عوارض بی شماری را برای سلامت دهان و دندان ایجاد کنند. امکان برداشتن این پلاک‌ها به راحتی ممکن نبوده و لازم است تا دندانپزشک این کار را برای بیمار انجام شود. بدین منظور جرم گیری دندان، به کمک ابزارهای خاص خود برای پاکسازی دندان در دندانپزشکی دکتر خدابخش ، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

 

آیا انجام جرم گیری دندان خطرناک است؟

 

بهتر است این را بدانید که آن چیزی که برای شما خطرناک است، روند جرم گیری دندان نیست، بلکه خود جرم است. وجود جرم می‌تواند سبب بروز پوسیدگی‌های دندانی و بیماری های لثه شود و در صورت عدم رسیدگی به آن، در نهایت به از دست رفتن کامل دندان منجر شود.
اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که همچنان تصور دارید که جرم گیری می‌تواند به دندان‌هایتان آسیب وارد کند، باید این باور غلط را از خود دور کنید.
در صورتی که در زمانی مناسب برای درمان، اقدامی نشود، علاوه بر درمان‌های پیچیده‌تر باید هزینه‌های اضافی‌تری را نیز تقبل کنید.
دکتر مریم خدابخش، بدون اینکه مشکلی در این روند درمانی برایتان ایجاد شود، جرم گیری دندان در دندانپزشکی را به بهترین نحو ممکن انجام می‌دهند.

 

 

چرا دندان جرم می‌گیرد؟

 

حتی اگر بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کنید، اما با این وجود باکتری‌هایی در دهان وجود دارند که با مصرف باقی مانده‌های غذایی به خصوص پروتئین‌ها به تشکیل پلاک‌های روی دندانی می‌پردازند.
این پلاک‌ها، می‌توانند در بخش‌هایی از دندان مانند خط لثه که مسواک و نخ دندان به خوبی به آن دسترسی ندارد، تجمع پیدا کنند و سبب آسیب رسیدن به دندان و لثه شوند.
از طرف دیگر، در صورتی که برای برداشت آنها اقدامی صورت نگیرد، جرم به حدی پیشرفت می‌کند که می‌تواند منجر به بروز بیماری‌های لثه و یا حتی از دست رفتن دندان شود.
این تصور که جرم گیری سبب از بین رفتن دندان می‌شود که برخی از افراد به آن فکر می‌کنند، کاملا اشتباه بوده و در واقع به این دلیل است که این افراد جرم را بخشی از خود دندان در نظر گرفته‌اند.

 

 

علل زود جرم گرفتن دندان

علل زود جرم گرفتن دندان

 

 

 

تشکیل جرم‌های دندانی بسیار راحت و سریع اتفاق می‌افتند. شما باید به خوبی بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید تا تشکیل آنها را به تعویق انداخته و اجازه باقی ماندن آنها را روی دندان‌های خود ندهید. برای اینکه بیشتر با علل ایجاد و زود جرم گرفتن دندان آشنا شوید، بخش زیر را نیز مطالعه کنید.

  1. فقط یک بار مسواک زدن در طول روز

    یکی از دلایل شایعی که سبب زود جرم گرفتن دندانها می‌شود، این است که شما تنها یک بار در روز از مسواک استفاده می‌کنید. برای اینکه نتیجه درستی از مسواک زدن خود بگیرید، حداقل باید دوبار در روز از مسواک استفاده داشته باشید که بهترین زمان آن نیز، یکی شب قبل از خواب و دیگری، صبح بعد از بیدار شدن از خواب می‌باشد.
  2. مصرف بیش از حد مواد غذایی چسبناک و شیرین

    برخی از مواد غذایی مانند پیتزا، اسنک، گز، سوهان، انواع شیرینی‌ها و غیره می‌توانند دلیل رایجی بر تشکیل جرم‌های دندانی باشند. بهتر است تا یک رژیم غذایی خوب و سالم را در پیش بگیرید و بعد از مصرف مواد غذایی شیرین و چسبناک، مسواک بزنید و یا اگر شرایط مسواک زدن را ندارید، حداقل دهان خود را با آب بشویید.
  3. عدم استفاده از خمیر دندان

    درست است که استفاده از خمیر دندان لزومی ندارد و مسواک زدن اصولی و صحیح، مهم‌تر می‌باشد، اما نباید از تاثیر خمیر دندان برای کاهش جرم‌های دندانی غافل شوید.
  4. عدم استفاده از نخ دندان

    یکی دیگر از مواردی که منجر به زود جرم گرفتن دندان‌ها می‌شود، استفاده نکردن از نخ دندان است. لازم است تا بسیاری از جرم‌های بین دندانی را با نخ دندان بردارید.
  5. عدم مراجعه به مطب دندانپزشکی

    باید بدانید که بخشی از جرم‌های دندان در قسمت‌هایی قرار می‌گیرند که مسواک و نخ دندان نمی‌توانند آنها را بردارند. بنابراین ضروری است تا هر چند وقت یک بار به کلینیک دندانپزشکی مراجعه داشته باشید تا دندانپزشک به بررسی و ارزیابی شرایط دندان‌های شما بپردازد و اگر نیاز بود، جرم گیری را برایتان انجام دهد. معمولا توصیه می‌شود تا حدود 6 ماه یک بار برای جرم گیری به کلینیک دندانپزشکی مراجعه شود.
  6. عدم درمان ارتودنسی

    مورد دیگری که اهمیت زیادی دارد، ارتودنسی دندان است. افرادی که دارای ناهنجاری‌های دهان و دندان هستند، یعنی دندانها و فک آنها در موقعیت نرمال و طبیعی قرار ندارد، بسیار در معرض ابتلا به بروز جرم‌های دندانی می‌باشند، زیرا تمیز کردن این دندانها بسیار دشوارتر است. بنابراین اگر شما هم دچار دندان‌های به هم ریخته هستید، حتما در اسرع وقت به کلینیک ارتودنسی مراجعه داشته و با ارتودنتیست مشورت نمایید.

 

 

عوارض جرم دندان

 

 

وجود جرم روی دندانها و باقی ماندن آن در مدت زمان طولانی‌تر روی دندانها، خطرات و عوارض زیادی را به همراه دارد که در ادامه این عوارض را برای شما بیان می‌کنیم:

  1. بوی بد دهان

    باکتری‌های موجود در جرم دندان، می‌توانند گاز سولفید هیدروژن تولید کنند که این گاز سبب بوی بسیار بدی در دهان می‌گردد.
  2. پوسیدگی دندانها

    اسیدی که توسط باکتری‌های موجود در جرم دندان تولید می‌شود، به راحتی می‌تواند منجر به پوسیده شدن دندانها گردد. پوسیدگی دندان شاید در ابتدا سطحی باشد، اما به مرور زمان می‌تواند پیشرفت کند و به قسمت‌های عمقی‌تر دندان نفوذ نماید. در نتیجه دندان نیاز به پر کردن و یا عصب کشی پیدا می‌کند. در صورت عدم درمان، امکان از دست رفتن کامل دندان نیز وجود دارد.
  3. پوسیدگی ریشه دندان

    جرم‌های دندانی در بخش‌های زیر لثه و روی ریشه دندان تجمع پیدا می‌کنند که در واقع درمان این نوع پوسیدگی به عصب کشی و درمان‌های پیچیده‌تری نیاز دارد.
  4. خونریزی لثه

    وجود جرم سبب التهاب و تحریک لثه شده که ممکن است حتی در مواقع مسواک زدن نیز، لثه ها دچار خونریزی شوند.
  5. بیماری‌های لثه

    در صورتی که جرم روی دندان‌ها در مدت زمان بیشتری باقی بماند، احتمال بروز بیماری‌های لثه به شدت افزایش می‌یابند.
  6. التهاب و عفونت لثه

    اسیدی که توسط باکتری‌های مجود در جرم تولید شده است، سبب حل شدن فیبر لثه و الیاف کلاژن لثه شده که در نهایت منجر به شل شدن و التهاب لثه می‌گردد.

  7. تحلیل لثه

    جالب است بدانید که لثه برای فرار از باکتری‌های موجود در جرم دندان، از آن فرار می‌کند و در واقع خود را از آن دور می‌کند که در این شرایط فرد دچار تحلیل لثه می‌گردد و برای درمان نیاز به پیوند لثه خواهد داشت.
  8. تحلیل استخوان

    اگر جرم دندان سبب بروز بیماری‌های لثه و عفونت‌های لثه گردد، استخوان نیز دچار تحلیل شده که برای درمان آن باید پیوند استخوان صورت گیرد.
  9. بروز بیماری‌های قلبی و عروقی

    زمانی که فرد غذا می‌جود، باکتری‌های موجود در جرم دندان به داخل لثه نفوذ پیدا کرده و وارد رگ‌های خونی می‌شوند که از طریق همین رگ‌ها می‌توانند به تمام بدن منتقل شوند. به دنبال آن احتمال بروز بیماری‌هایی از جمله آنژین صدری، حمله قلبی، سکته مغزی و آرترواسکلروزیس افزایش می‌یابند.

 

 

علت جرم سیاه دندان

 

زمانی که سطح دندان و یا بین دندان سیاه دیده شود، نشانه‌ای از پوسیدگی دندان است که باید در سریع‌ترین زمان مورد ارزیابی قرار بگیرد.
البته سیاه دیده شدن دندان می‌تواند دلایل دیگری مانند لکه‌های ناشی از مواد غذایی نیز باشد. اما در این قسمت ما در رابطه با جرم سیاه دندان صحبت خواهیم کرد.
اگر بهداشت دهان و دندان به درستی رعایت نشود و به موقع برای جرم گیری به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نشود، این جرم و پلاک‌های دندانی به مرور سبب ایجاد تارتار روی دندان شده که تارتار می‌تواند دلیلی بر سیاه شدن دندان نیز باشد. درصورتی که تارتار دلیلی بر ایجاد این سیاهی باشد، دندانپزشک باید رسوب را از روی دندانها تراش دهد.
برای این کار دستگاه‌های اولتراسونیک با لرزش و ضربه روی جرم‌های سیاه، آنها را از بین می‌برند.

 

 

جرم شدید دندان

 

هنگامی که بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت نمی‌کنید، شرایط را برای فعالیت باکتری‌های دهان و ایجاد پلاک‌های دندانی مساعد می‌نمایید.
علاوه بر این، شما باید هر چند وقت یک بار برای چکاپ دندانها و جرم گیری دندانهای خود به مطب دندانپزشکی مراجعه داشته
باشید، زیرا تمام پلاک‌ها و جرم‌های دندانی به کمک مسواک و نخ دندان از روی دندانها برداشته نمی‌شوند، بنابراین لازم است تا از دندانپزشک، دکتر مریم خدابخش برای اینکار کمک گرفته شود. اگر این کارها را رعایت نکنید، جرم دندان گسترش پیدا می‌کند و به بخش های عمیق دندان و لثه نیز نفوذ پیدا می‌کند.
همچنین به پلاک دندانی تبدیل شده و ایجاد تارتار می‌کند. تارتار بسیار سخت‌تر از جرم دندان می‌باشد. در این شرایط مینای دندان
در معرض خطری بسیار جدی قرار گرفته و اگر برای درمان به موقع اقدامی صورت نگیرد ممکن است تا به از دست رفتن دندان منجر شود.

 

فواید جرم گیری دندان

 

 

درمان جرم دندان دارای فواید بی شماری است که در ادامه آنها را برای شما مورد بررسی قرار می‌دهیم:

  1. جلوگیری از پوسیدگی دندانها

    پوسیدگی دندان، یکی از شایع‌ترین علل مراجعه افراد به کلینیک‌های دندانپزشکی می‌باشد. پوسیده شدن دندان، منجر به ایجاد حفره‌هایی در بخش خارجی مینای دندان می‌شود. این حفره‌ها می‌توانند منجر به تشکیل پلاک‌های دندانی شوند که به شکل یک رسوب سفید رنگ و سخت روی دندانها قرار می‌گیرند.
    با وجود اینکه مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به صورت روزانه تا حد زیادی از تشکیل این پلاک‌ها جلوگیری می‌کنند، اما
    مسواک و نخ دندان همواره نمی‌توانند تمام جرم‌ها و پلاک‌های بین دندانی را از بین ببرند.
    باقی ماندن پلاک روی دندان در مدت زمان بیشتر، سبب ایجاد تارتار می‌گردد که در واقع مینای دندان را از بین می‌برد. اگر به صورت منظم به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نمایید، چنین تارتارهایی به راحتی از بین می‌روند و احتمال بروز پوسیدگی‌های دندانی به حد زیادی کاهش پیدا می‌کند.

  2. جلوگیری از بروز بیماری‌های لثه

    باید بدانید که جرم و پلاک دندان، تنها برای دندان ایجاد مشکل نمی‌کند. این مواد می‌توانند در زیر خط لثه تجمع پیدا کرده و سبب آسیب رسیدن به لثه‌ها شوند. پیشرفت بیماری‌های لثه در نهایت می‌توانند به دست رفتن کامل دندان نیز منجر شوند. پس یکی دیگر از فواید جرم گیری دندان این است که با از بین بردن پلاک‌ها و جرم‌های دندانی، به حد بسیار زیادی مانع از بین رفتن دندان می‌شود.
  3. رفع بوی بد دهان

    بهترین راهکار برای جلوگیری از بوی بد دهان، رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده از مسواک، نخ دندان و دهانشویه می‌باشد. با وجود اینکه این روشها، بسیار موثر هستند، اما به تنهایی قادر به رفع بوی بد دهان نیستند، خصوصا زمانی که پلاک و جرم‌های دندانی و تارتار روی دندانهای شما تجمع پیدا کرده‌اند. بنابراین جرم گیری تا حد زیادی سبب رفع بوی بد دهان می‌گردد.
  4. سفیدتر کردن دندانها

    زمانی که جرم‌ها روی سطح دندانها قرار می‌گیرند، روی رنگ دندان نیز تاثیر گذاشته و طاهر دندانها را زردتر نشان می‌دهند. به همین دلیل یکی دیگر از فواید جرم گیری دندان، این است که به سفیدتر شدن دندانها کمک می‌کند.
  5. افزایش سلامت کلی بدن

    باید بدانید که دهان به شدت می‌تواند بر سایر اعضای بدن به خصوص قلب، تاثیر گذار باشد. مراجعه منظم به مطب دندانپزشکی و چکاپ دندانها، می‌تواند نقش بسزایی در کاهش حملات قلب و سکته داشته باشد. یعنی وجود التهاب‌های مزمن با وجود بیماری‌های لثه، می‌تواند سبب سخت شدن عروق و سکته قلبی می‌گردد.
  6. جلوگیری از درمان‌های پیچیده و هزینه‌های بیشتر

    اگر عنوان عوارض جرم روی دندانها را مطالعه کرده باشید، متوجه شدید که جرم روی دندانها می‌تواند خطرات بسیاری برایتان به دنبال داشته باشد. در واقع جرم گیری دندان نوعی مراقبت پیشگیرانه می‌باشد که مانع از بروز بسیاری از بیماری‌ها و صرف هزینه در آینده می‌گردد.

 

هزینه جرم گیری دندان

 

قیمت جرم گیری دندان با توجه به مواد متعددی مانند تخصص دندانپزشک، موقعیت جغرافیایی مطب دندانپزشکی و غیره در نظر گرفته می‌شود. اینکه بیمار نیاز به چند جلسه جرم گیری دارد نیز، هزینه نهایی آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. هزینه قطعی جرم گیری دندان بعد از معاینه توسط دکترمریم خدابخش، به اطلاع شما می‌رسد.